Reef Central Online Community

Home Forum Here you can view your subscribed threads, work with private messages and edit your profile and preferences View New Posts View Today's Posts

Find other members Frequently Asked Questions Search Reefkeeping ...an online magazine for marine aquarists Support our sponsors and mention Reef Central

Go Back   Reef Central Online Community > Special Interest Group (SIG) Forums > Nano Reefs
Register Blogs FAQ Calendar Mark Forums Read

Notices

Reply
Thread Tools
Old 09/12/2017, 12:58 PM   #1
Oboeman58
Registered Member
 
Oboeman58's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: Virginia
Posts: 8
Total Newbie Question About Power Head for Nano Tank

Hello - I am about to set up my first reef tank - an EVO 13.5. I ordered a small power head (Hydor Koralia 240). My equipment is starting to arrive from various sources, and the hydor pump just showed up today. To ensure that it is not faulty (since I won't have water in the tank for a few weeks), I plugged it in quickly to ensure it spins. It spins, but also creates quite a bit of noise - could be describes as screechy. Is this normal for a pump to make this noise when dry? I'm not even sure if one should try to power one up non-submerged, but I only ran it for a second or two to ensure it spins. Do they get quiet when in water?

Sorry for the super-newbie question.

Thanks in advance,
Dave


Oboeman58 is offline   Reply With Quote
Old 09/12/2017, 01:05 PM   #2
Jadams
Registered Member
 
Join Date: Dec 2005
Location: Huntington Beach
Posts: 4,260
I would test it in fresh water in a bucket. But shouldn't be loud once submerged.


__________________
Jeremy
Jadams is online now   Reply With Quote
Old 09/12/2017, 01:08 PM   #3
murphreef
Registered Member
 
murphreef's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: simi valley
Posts: 2,828
Normal most powerheads make some bad noise when ran without water. Like mentioned above stick it in a bucket with some fresh water it will be fine.


__________________
Justin

Current Tank Info: 25G cube (finally back in the hobby in a small way)
murphreef is offline   Reply With Quote
Old 09/12/2017, 10:09 PM   #4
nano427
Registered Member
 
nano427's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Location: AV OC CA USA
Posts: 800
I tested my Koralia Nano 240 in a bucket water and it was making a bunch of noise. I thought I got a bad one. But the other day I decided to put it in my tank because I wanted to see if the size of it was ok. The second I put the outside magnet on the Koralia it became dead silent. It must have something to do with how the magnetism pulls on the impeller? Give it a try and see if it works for you too.


nano427 is offline   Reply With Quote
Old 09/13/2017, 11:40 AM   #5
Oboeman58
Registered Member
 
Oboeman58's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: Virginia
Posts: 8
Thanks for the replies, everyone.

I filled a bucket with water, mounted the pump using the magnets, and plugged it in. For the first 10-15 seconds, it made that same screeching noise... and then it abruptly went silent - dead silent! I had to put my hand in front to ensure it was still running. It's moving water, and making no sound at all. SUCCESS!

Thanks again for your input!
Dave


Oboeman58 is offline   Reply With Quote
Old 09/19/2017, 04:04 PM   #6
Jadams
Registered Member
 
Join Date: Dec 2005
Location: Huntington Beach
Posts: 4,260
Glad it worked for you!


__________________
Jeremy
Jadams is online now   Reply With Quote
Reply

Tags
hydor nano pump, power head

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump


All times are GMT -6. The time now is 02:54 AM.


TapaTalk Enabled

Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.
Powered by Searchlight © 2017 Axivo Inc.
Use of this web site is subject to the terms and conditions described in the user agreement.
Reef CentralTM Reef Central, LLC. Copyright 1999-2014