Reef Central Online Community
Live Aquaria

Home Forum Here you can view your subscribed threads, work with private messages and edit your profile and preferences View New Posts View Today's Posts

Find other members Frequently Asked Questions Search Reefkeeping ...an online magazine for marine aquarists Support our sponsors and mention Reef Central

Go Back   Reef Central Online Community > Marine Fish Forums > Fish Only & Aggressive Tanks
Register Blogs FAQ Calendar Mark Forums Read

Notices

User Tag List

Reply
Thread Tools
Old 07/16/2019, 12:39 PM   #1
mangelo
Registered Member
 
mangelo's Avatar
 
Join Date: Jul 2008
Location: Ohio
Posts: 475
FOWLR wanting to add substrate

When I re-established my 165gal a few years ago, I went with live rock without any type of substrate. I'm wanting to go back to live sand.

I would like to know if its ok to add sand to an established tank with fish already in it.

Thanks.


mangelo is offline   Reply With Quote
Old 07/16/2019, 07:18 PM   #2
Aari007
Registered Member
 
Join Date: Jul 2019
Posts: 6
You might need to get your rocks, fish, and substrate out if you want to attempt this. This is just what I think, but I don't know.


Aari007 is offline   Reply With Quote
Old 07/16/2019, 07:19 PM   #3
Aari007
Registered Member
 
Join Date: Jul 2019
Posts: 6
You might need to get your rocks and fish out if you want to attempt this. This is just what I think, but I don't know. It might be possible.


Aari007 is offline   Reply With Quote
Old 07/18/2019, 08:23 AM   #4
E.intheC
Donít listen to this guy!
 
E.intheC's Avatar
 
Join Date: Sep 2008
Location: Long Island NY
Posts: 5,425
You’ll be fine. Just run some water over the sand to get rid of the dust and small particles. And turn off your pumps for a bit.
I’ve done this a few times with no ill effects.


__________________
-Eric
E.intheC is offline   Reply With Quote
Old 07/18/2019, 08:28 AM   #5
mangelo
Registered Member
 
mangelo's Avatar
 
Join Date: Jul 2008
Location: Ohio
Posts: 475
That is good to know!! I have always rinsed my live sand, but are you not also ridding it of the beneficial bacteria?

Thanks for the info!


mangelo is offline   Reply With Quote
Old 07/19/2019, 02:22 PM   #6
carrots
Registered Member
 
carrots's Avatar
 
Join Date: Dec 2015
Location: Mendham, NJ USA
Posts: 388
If your adding "live sand" just slowly sink the bag to the bottom of the tank and then cut bag open with a razor and slowly empty. If using dry sand rinse well before adding to the tank as Eric said.


carrots is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
fowlr, substrate

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump


All times are GMT -6. The time now is 07:50 AM.


TapaTalk Enabled

Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Powered by Searchlight © 2019 Axivo Inc.
Use of this web site is subject to the terms and conditions described in the user agreement.
Reef CentralTM Reef Central, LLC. Copyright ©1999-2014
User Alert System provided by Advanced User Tagging v3.3.0 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2019 DragonByte Technologies Ltd.