Reef Central Online Community
Tunze USA

Home Forum Here you can view your subscribed threads, work with private messages and edit your profile and preferences View New Posts View Today's Posts

Find other members Frequently Asked Questions Search Reefkeeping ...an online magazine for marine aquarists Support our sponsors and mention Reef Central

Go Back   Reef Central Online Community > Sponsor Forums > Neptune Systems
Register Blogs FAQ Calendar Mark Forums Read

Notices

User Tag List

Reply
Thread Tools
Old 06/01/2020, 12:20 AM   #1
FortyFour
Registered Member
 
Join Date: Dec 2009
Location: Denver, CO
Posts: 365
Question ATK coding 2nd opinion

To anyone who has an opinion or input on the matter, thanks in advance.

I run kalk in my ATO and therefore had to tweak my ATK coding to prevent it from 1) running too long and spiking ph (default 2 minutes) and 2) allowing the ATK to operate up to the top optical sensor. In regards to point number 2, not only would running up to the top optical sensor spike my ph but it would also trigger my alarm (SumpHi). I never understood the default coding that says to turn on if SumpLo is open and turn off if SumpHi is closed.

I tweaked it to shorten the “on” interval to 1 minute, and instruct the ATK to turn on when SumpLo is open and turn off when SumpLo is closed (vs SumpHi). If That way, if the SumpHi alarm goes off, it tells me something else is wrong, and not that my ATK worked as instructed.

Does anyone have any perspective or feedback on what I am saying? I have a Red Sea 525xl and the ato sensors are positioned near the return section of my sump, which is a small area.

Fallback OFF
Set OFF
If SumpLo OPEN Then ON
If SumpLo CLOSED Then OFF
When On > 001:00 Then OFF
Defer 000:10 Then ON
Defer 000:04 Then OFF
Min Time 060:00 Then OFF


FortyFour is offline   Reply With Quote
Old 06/03/2020, 05:46 PM   #2
FortyFour
Registered Member
 
Join Date: Dec 2009
Location: Denver, CO
Posts: 365
Bueller?


FortyFour is offline   Reply With Quote
Old 06/10/2020, 06:19 PM   #3
galoot
Registered Member
 
galoot's Avatar
 
Join Date: Dec 2007
Location: San Carlos
Posts: 550
In theory it should work, provided it doesn't take longer than a minute to fill your return chamber to the correct level. Other wise it will run for a minute, then shut off the whole ATO, it won't run again until you turn it back to "Auto" So there is no harm in having it set to 5 minutes if it doesn't need to run that long. That's the failsafe to flooding or running the pump dry. If you leave the default programming, it doesn't fill to the "high" sensor. Only the "low" one is used. High is the failsafe to shut it off if the low one fails.


galoot is online now   Reply With Quote
Reply

Tags
atk

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump


All times are GMT -6. The time now is 12:08 AM.


TapaTalk Enabled

Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
Powered by Searchlight © 2020 Axivo Inc.
Use of this web site is subject to the terms and conditions described in the user agreement.
Reef CentralTM Reef Central, LLC. Copyright ©1999-2014
User Alert System provided by Advanced User Tagging v3.3.0 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2020 DragonByte Technologies Ltd.