Reef Central Online Community
Tampa Bay Saltwater

Home Forum Here you can view your subscribed threads, work with private messages and edit your profile and preferences View New Posts View Today's Posts

Find other members Frequently Asked Questions Search Reefkeeping ...an online magazine for marine aquarists Support our sponsors and mention Reef Central

Go Back   Reef Central Online Community > Sponsor Forums > Royal Exclusiv / Bubble King
Register Blogs FAQ Calendar Mark Forums Read

Notices

User Tag List

Reply
Thread Tools
Old 02/01/2019, 10:36 AM   #501
m0jjen
Registered Member
 
Join Date: Mar 2015
Posts: 8
Quote:
Originally Posted by slief View Post
Your fish load isn't all that high for that skimmer and the Clarisea is removing solids before they become dissolved which the skimmer would use to generate the foam head. between the relatively light load for the skimmer size and the clarisea, there isn't going to all that much dissolved organics for that skimmer to keep a good foam head. I would suggest running the skimmer at 10" and maybe bump the pump to 32 watts if closing the wedge pipe more than 1/2 way is needed to get the line where bubbles turn to foam is up to the base of the neck if not a little bit higher. Cleaning the pump might help but it's hard to say as I don't know how clean your pump is to begin with.
Unfortinatly it wont make much of a difference. When opening the wedge i get this:



10" deep
1/2 open
32w

Any suggestions?


m0jjen is offline   Reply With Quote
Old 02/01/2019, 10:41 AM   #502
slief
RC Sponsor

 
slief's Avatar
 
Join Date: Sep 2009
Location: Simi Valley, Ca
Posts: 13,603
Quote:
Originally Posted by m0jjen View Post
Unfortinatly it wont make much of a difference. When opening the wedge i get this:

10" deep
1/2 open
32w

Any suggestions?
You are closing the wedge pipe to raise the level inside the skimmer. You may need to close it more. Still, you also need to give it time to settle in after making those adjustments. Without enough dissolved organics in the system, the skimmer will not be able to build good foam. Instead it just makes bubbles that burst at the surface instead of thicker foam. I would give it a day. You can try closing the wedge pipe a bit more or increasing the sump depth or increasing the wattage. It would also be worth taking the pump apart and doing a deep cleaning on it. Make sure there isn't any salt build up in the nozzles venturi port where the hose connects to the pump. Make sure the ozone port on the skimmer pump is capped off as well so it's not sucking water in through the 2nd venturi port (ozone port). Either way, your definitely lacking on dissolved organics.


__________________
Director Customer Support Royal Exclusiv USA
For All Royal Exclusiv & Bubble King questions please refer to our Sponsor forum: http://www.reefcentral.com/forums/fo...play.php?f=745

Current Tank Info: 480G display mixed reef, 90G sump, 90G refugium, 60G display refugium. Check out my build thread: http://www.reefcentral.com/forums/showthread.php?t=1783476
slief is online now   Reply With Quote
Old 02/01/2019, 11:23 AM   #503
m0jjen
Registered Member
 
Join Date: Mar 2015
Posts: 8
Quote:
Originally Posted by slief View Post
You are closing the wedge pipe to raise the level inside the skimmer. You may need to close it more. Still, you also need to give it time to settle in after making those adjustments. Without enough dissolved organics in the system, the skimmer will not be able to build good foam. Instead it just makes bubbles that burst at the surface instead of thicker foam. I would give it a day. You can try closing the wedge pipe a bit more or increasing the sump depth or increasing the wattage. It would also be worth taking the pump apart and doing a deep cleaning on it. Make sure there isn't any salt build up in the nozzles venturi port where the hose connects to the pump. Make sure the ozone port on the skimmer pump is capped off as well so it's not sucking water in through the 2nd venturi port (ozone port). Either way, your definitely lacking on dissolved organics.
Was salt buildup in the venturi instantly started skimming at 32w halfway at 9" after cleaning


m0jjen is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -6. The time now is 11:44 PM.


TapaTalk Enabled

Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Powered by Searchlight © 2019 Axivo Inc.
Use of this web site is subject to the terms and conditions described in the user agreement.
Reef CentralTM Reef Central, LLC. Copyright 1999-2014
User Alert System provided by Advanced User Tagging v3.3.0 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2019 DragonByte Technologies Ltd.